دوره 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1400 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 32-22 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jalili E, Amir Zargar M A, Ghare Khanlou F, Jiriaei Sharahi N, Tavakoli A. Determining the Diagnostic Value of Ultrasound and CT Scan in Diagnosing Kidney Damage in Patients with Blunt Abdominal and Pelvic Trauma. J Res Urol 2022; 5 (2) :22-32
URL: http://urology.umsha.ac.ir/article-1-94-fa.html
جلیلی ابراهیم، امیر زرگر محمد علی، قره خانلو فریده، جیریایی شراهی نسرین، توکلی امین. تعیین ارزش تشخیصی سونوگرافی و سی تی اسکن در تشخیص آسیب کلیوی بیماران دچار ترومای غیرنافذ شکم و لگن. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1400; 5 (2) :22-32

URL: http://urology.umsha.ac.ir/article-1-94-fa.html


1- گروه طب اورژانس، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، jalili.dr@gmail.com
2- مرکز تحقیقات اورولوژی و نفرولوژی، دانشـگاه علوم پزشـکی همدان، همدان، ایران،
3- گروه رادیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران،
4- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران،
5- گروه طب اورژانس، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران،
چکیده:   (5029 مشاهده)
سابقه و هدف: ترومای شکمی یکی از شایع‌ترین علل مرگ در بیماران ترومایی است که در 20 درصد از موارد دیده می‌شود. آسیب کلیوی شایع‌ترین عارضه ترومای غیرنافذ شکمی است. در بیماران با ترومای شکمی، تشخیص سریع صدمات احتمالی داخل شکم و درمان آن اهمیت بسیاری دارد. وجود هماچوری و معاینات بالینی اغلب حساسیت و ویژگی کمی برای تشخیص آسیب داخل شکمی دارد. اگرچه سی‌تی‌اسکن روش استاندارد تشخیصی در بررسی ترومای شکمی است، عوارض و معایبی ازجمله دسترسی به سی‌تی‌اسکن و صرف زمان و پرتوگیری بیمار دارد. در مقابل، سونوگرافی روشی ارزان‌تر، قابل تکرار و غیرتهاجمی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارزش تشخیصی ﺳﻮﻧﻮﮔﺮاﻓﯽ FAST، سونوگرافی توسط رادیولوژیست و مقایسه آن با سی‌تی‌اسکن شکم و لگن با کنتراست وریدی در تعیین شدت آسیب کلیوی بیماران دارای هماچوری میکروسکوپی به علت ترومای غیرنافذ شکم و لگن است.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه به صورت آینده‌نگر در سال 1397 و 1398 در مرکز آموزشی درمانی بعثت همدان روی بیماران با ترومای غیرنافذ شکمی مبتلا به هماچوری انجام شد. نمونه‌گیری با روش سرشماری و بر اساس معیارهای ورود و خروج انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران و اطلاعات مربوط به حادثه منجر به ترومای شکمی در چک‌لیست ثبت شد. دستیار سال سوم طب اورژانس آموزش‌دیده و در مرحله بعد دستیار سال سوم یا چهارم رادیولوژی با نظارت متخصصان مربوطه، همه شرکت‌کننده‌ها را به‌منظور تشخیص مایع آزاد شکمی تحت سونوگرافی FAST قرار دادند. در مرحله بعد همه شرکت‌کننده‌ها بعد از تزریق ماده حاجب وریدی با استفاده از دستگاه سی‌تی‌اسکن بررسی شدند. داده‌ها با استفاده از روش آماری مناسب با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: در این مطالعه 60 بیمار واجد شرایط شامل 47 مرد (78.4 درصد) و 13 زن (21.6 درصد) با میانگین سنی 17.81 ± 36.75 سال بررسی شدند. درصد توافق بین یافته‌های سونوگرافی FAST انجام‌شده در بخش اورژانس و رادیولوژی 93.3 درصد و توافق بین دو روش با ضریب توافق 0.837 معنادار بود (0.001>P). حساسیت (75 و 80)، اختصاصیت (100 و 92.5)، ارزش اخباری مثبت (100 و 84.2) و منفی (88.8 و 90.2) و دقت سونوگرافی FAST (91.6 و 88.3) در هر دو گروه اورژانس و رادیولوژی در مقایسه با سی‌تی‌اسکن قابل قبول بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌توان اظهار داشت که سونوگرافی FAST وسیله‌ای قابل اعتماد برای بررسی بیماران با ترومای بلانت شکمی مشکوک به آسیب کلیوی است.

 
متن کامل [PDF 1542 kb]   (1288 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اورولوژی ترمیمی
دریافت: 1400/10/30 | پذیرش: 1401/1/16 | انتشار: 1402/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات در ارولوژی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق | 

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Research in Urology

Designed & Developed by : Yektaweb