دوره 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei-Alavijeh M, Ashayeri S, Moradinazar M, Saadatfar A, Rafiee-Pour M, Jalilian F. Prostate Cancer Screening Promotion Program: Application of the Health Action Process Approach. J Res Urol 2023; 7 (1) :1-14
میرزایی علویجه مهدی، عشایری سهراب، مرادی نظر مهدی، سعادت فر عبدالله، رفیعی پور مصیب، جلیلیان فرزاد. برنامه‌ی ارتقای دریافت غربالگری سرطان پروستات: کاربرد رویکرد فرایند اقدام سلامت. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1402; 7 (1) :1-14

1- مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت، موسسه بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
2- گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
3- مرکز توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان معتضدی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
4- گروه اورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران،
5- مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت، موسسه بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، f_jalilian@yahoo.com
سابقه و هدف:  غربالگری و تشخیص زودرس سرطان پروستات می‌تواند تأثیر بسزایی بر کاهش نرخ مرگ‌ومیر ناشی از آن داشته باشد. هدف مطالعه‌‌ی حاضر تعیین کارآمدی برنامه‌ی ارتقای غربالگری سرطان پروستات مبتنی بر رویکرد فرایند اقدام سلامت در مردان 50 تا 69ساله‌ی شهر کرمانشاه با استفاده از برنامه‌ی کاربردی تلفن همراه هوشمند بود.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر مطالعه‌ای شبه‌تجربی بود که در دو گروه مداخله و کنترل (هریک 40 نفر) در سال 1402 انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه جمع‌آوری شد. اطلاعات به‌دست‌آمده در نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: بعد از پیاده‌سازی برنامه، تفاوت معناداری در میانگین نمره‌ی خودکارآمدی اقدام (0.001 > P)، قصد (0.001 > P)، برنامه‌ریزی اقدام (0.005 = P)، برنامه‌ریزی مقابله‌ای (0.042 = P)، خودکارآمدی مقابله‌ای (0.012 = P)، خودکارآمدی بازیابی (0.001 > P) و خودپایشی (0.016 = P) در میان دو گروه مداخله و کنترل مشاهده شد. اندازه‌ی اثر برای خطر درک‌شده، پیامدهای مورد انتظار، خودکارآمدی اقدام، قصد، برنامه‌ریزی اقدام، برنامه‌ریزی مقابله‌ای، خودکارآمدی مقابله‌ای، خودکارآمدی بازیابی و خودپایشی به‌ترتیب برابر با 0.44، 0.43، 0.97، 0.77، 1.12، 0.46، 0.58، 0.92 و 0.55 برآورد شد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که پیاده‌سازی برنامه‌های متنبی بر رویکرد فرایند اقدام سلامت با بهره‌گیری از برنامه‌ی کاربردی تلفن همراه بتواند یافته‌های سودمندی را برای ارتقای دریافت آزمون غربالگری سرطان پروستات به دنبال داشته باشد و به‌کارگیری آن در توسعه و پیاده‌سازی برنامه‌های ارتقای سلامت مردان توصیه می‌شود.
دریافت: 1402/10/23 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/6/10