دوره 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 29-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravinia H, Yousefi B, Baharvand Y, Baharvand P. Comparison of Certain Hematological Indices, Prostate Volume, and Prostate-specific Antigen Level in Diabetic and Non-Diabetic Males with Benign Prostate Hypertrophy. J Res Urol 2023; 7 (1) :21-29
خسروی نیا حشمت الله، یوسفی بهزاد، بهاروند یحیی، بهاروند پرستو. مقایسه‌ی برخی شاخص‌های هماتولوژیک، غلظت آنتی‌ژن اختصاصی و حجم پروستات در مردان دیابتی و غیردیابتی مبتلا به هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1402; 7 (1) :21-29

1- دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، لرستان، ایران ، khosravi_fafa@yahoo.com
2- گروه اورولوژی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، لرستان، ایران،
3- گروه انکولوژی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، لرستان، ایران،
4- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، لرستان، ایران،
سابقه و هدف: این مطالعه با هدف مقایسه‌ی برخی شاخص‌های هماتولوژیک، حجم پروستات و سطح سرمی آنتی‌ژن اختصاصی پروستات، در مردان دیابتی و غیردیابتی مبتلا به هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) اجرا شد.
مواد و روش‌‌ها: داده‌های مربوط به سن، شاخص توده‌ی بدن، 11 شاخص هماتولوژیک و خصوصیات مرتبط با پروستات از پرونده‌ی 55 بیمار دیابتی و 60 بیمار غیردیابتی مبتلا به BPH بستری‌شده در بیمارستان شهدای عشایر خرم‌آباد طی سال‌های 1400 و 1401 هجری شمسی استخراج شد. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از آزمون تی مستقل و رویه‌های تابعیت و هم‌بستگی در نرم‌افزار سیستم آنالیز آماری (SAS) تجزیه‌وتحلیل شد.
یافته‌ها: غلظت گلوکز خون و حجم پروستات در بیماران دیابتی به‌ترتیب برابر با 75 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (44 درصد) و 25 میلی‌لیتر (26 درصد) بالاتر از بیماران غیردیابتی بود (0.01<P). غلظت مطلق و نسبی آنتی‌ژن اختصاصی پروستات در خون بیماران دیابتی به‌ترتیب برابر با 0.4 میلی‌گرم و 5.4 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بیشتر از بیماران غیردیابتی بود (0.05>P). در افراد غیردیابتی با هر سال افزایش سن، حجم پروستات 0.047 میلی‌لیتر افزایش یافت درحالی‌که در بیماران دیابتی این مقدار حدود 4 برابر و 0.18 میلی‌لیتر بود. مقدار و جهت هم‌بستگی بین پارامترهای مورد سنجش در افراد دیابتی، در برخی موارد متفاوت با افراد غیردیابتی بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه احتمال وجود روند پاتولوژیک و سیر متفاوتی برای بیماری BPH در ارتباط با غلظت قند خون در افراد دیابتی و غیردیابتی را نشان می‌دهد.
دریافت: 1402/8/8 | پذیرش: 1402/10/22 | انتشار: 1403/6/10