دوره 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 44-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaasgari Z. Investigation of the Prevalence of Burnout and Its Causes among Medical Interns of Iran University of Medical Sciences in Tehran, Iran in 2021. J Res Urol 2023; 7 (1) :38-44
میرزاعسگری زهرا، ملک محمدی فرادنبه فاطمه، مقصودی رباب، شکیبا بهنام، میرزاعسگری نرگس. بررسی شیوع فرسودگی شغلی و علل آن در کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، در سال ۱۴۰۰. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1402; 7 (1) :38-44

1- ، yalda.barani@yahoo.com
سابقه و هدف: فرسودگی شغلی مشکل شایعی در پزشکان و کارورزان پزشکی است که به‌دلیل تأثیر منفی‌اش بر مراقبت از بیمار و ارتکاب خطاهای پزشکی به آن توجه می‌شود. هدف این مطالعه بررسی شیوع فرسودگی شغلی در بین کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1400 است.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی و توصیفی‌تحلیلی، اطلاعات دموگرافیک کارورزان دانشگاه علوم پزشکی ایران از قبیل سن، جنسیت و وضعیت تأهل گردآوری شد. سپس، نام بیمارستان، میزان ساعت کار هفتگی و تعداد ماه گذشته از ابتدای کارورزی پرسیده شد. سابقه‌ی مصرف سیگار و مخدرها و مدت‌زمان مصرف یا سابقه‌ی قبلی مصرف بررسی شد. همچنین، پرسش‌نامه‌ی MBI-HSS به‌منظور بررسی فرسودگی شغلی به شرکت‌کنندگان ارائه شد. سرانجام، داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی ۲۴ تحلیل شدند.
یافته‌ها: از مجموع 262 کارورز (138 زن و 124 مرد 55 درصد فرسودگی عاطفی، ۸/۲۴ درصد علائم بی‌تفاوتی بین‌فردی (depersonalization) و ۱/۶۱ درصد نیز فقدان موفقیت شخصی را گزارش کردند. میانگین امتیاز فرسودگی شغلی برابر با ۰۴/۱۷± ۹۶/۶۲ بود و 241 نفر (92 درصد) به‌طور کلی فرسودگی شغلی داشتند. زنان بیشتر از مردان فرسودگی شغلی داشتند؛ اما بین فرسودگی شغلی و جنسیت ارتباط معناداری برقرار نبود (۰۵/۰P-value>). همچنین، فرسودگی شغلی شدید در مجردها بیشتر بود؛ اما فرسودگی شغلی با وضعیت تأهل هم ارتباطی نداشت (۰۵/۰ P-value >). بین مصرف سیگار یا موادمخدر و فرسودگی شغلی ارتباط معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰ P-value >)؛ اما این ارتباط با مصرف الکل معنادار بود (۰۱/۰= P-value). همچنین، سن و تعداد ماه سپری‌شده از دوره‌ی کارورزی با نمره‌ی فرسودگی شغلی ارتباط نداشت (۰۵/۰P-value>)؛ اما بین میزان ساعات کار در هفته و نمره‌ی فرسودگی شغلی ارتباط معنادار و مستقیمی مشاهده شد (۱۵/۰=Person Correlation و ۰۱/۰= P-value).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی مشکلی شایع در بین کارورزان است. عوامل خطری مانند تجّرد، ساعت کار بالا در هفته، مصرف الکل و تاحدی سیگار باعث تشدید این مشکل می‌شود. به این‌ ترتیب، لازم است توجه بیشتری به شرایط و عوامل مؤثر بر زندگی کارورزان و فعالیت شغلی آن‌ها شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اورولوژی ترمیمی
دریافت: 1402/5/7 | پذیرش: 1402/8/13 | انتشار: 1403/6/10