نوپور اشرفی گلستانه، محیط مافی سروش، رئیسی امیر علی. مطالعه اولترا سونوگرافی روند تغییرات کلیه متعاقب پارشیال نفرکتومی کرایوژنیک تجربی در مدل خرگوش. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1401; 6 (2) :74-84
URL: http://urology.umsha.ac.ir/article-1-119-fa.html
1- گروه دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران،
2- گروه دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، Smohitmafi@yahoo.com
چکیده: (1759 مشاهده)
سابقه و هدف: درمان برخی از نئوپلازیهای محدود کلیه، جراحی برداشت قسمتی از کلیه تحت عنوان پارشیال نفرکتومی است. یکی از نگرانیها در پارشیال نفرکتومی خونریزیهای شدید و غیرقابلکنترل است که گاهی منجر به برداشت کلیه میشود. کرایوسرجری یکی از روشهای با تهاجم کم برای مدیریت ضایعات کوچک کلیه است که طی آن فریز کنترلشده بافتهای ناخواسته، درنهایت باعثِ نکروز و ازبینرفتن تدریجی ضایعه خواهد شد. از مزایای روش کرایوسرجری اجرای آسان، نداشتن آسیب ایسکمی حرارتی حین عمل، نیازنداشتن به برش و بخیه پارانشیم کلیه است.
مواد و روشها: در این تحقیق مداخلهای تجربی، از طریق لاپاراتومی از پهلو، قطب خلفی کلیه چپ نه سر خرگوش بالغ ماده مورد عمل جراحی پارشیال نفرکتومی کرایوژنیک قرار گرفت. خرگوشها در1، 3، 7، 14، 21 و 28 روز بعد از جراحی جهت ثبت و مشاهده میزان آسیب و التیام کلیه در مقاطع Sagittal و Dorsal مورد ارزیابی سونوگرافی قرار گرفتند. پارامترهایی نظیر ابعاد طول کلیه، اندازه کورتکس خلفی و کورتکس قدامی کلیه اندازهگیری و ثبت گردید.
یافتهها: طول کلیه در روزهای ۱، ۲۱ و ۲۸ بهطور معناداری کمتر از روز صفر بود. در روز هفت پس از جراحی دو ناحیه مجزا، بافتِ در حال نکروز و منجمد شده (کودال کورتکس) و بافت سالم و طبیعی کلیه قابلمشاهده بود. اندازه کودال کورتکس از روز ۱۴ به بعد بهطور معناداری کمتر از روز صفر بود. شروع روند تغییرات چشمگیر کودال کورتکس کلیه از روز ۱۴ جراحی به بعد شروع شده و مرز بین بافت مرده و زنده بهصورت یک منطقه انتقالی قابل تفکیک بود. در روز ۲۱ پس از جراحی هر دو طول کلیه و کودال کورتکس بهطور معناداری نسبت بهروز صفر کاهش پیدا کرده بود. بهبیاندیگر ازبین رفتن تدریجی قطب خلفی کلیه (کودال کورتکس، محلی که کرایوسرجری بهطور مستقیم در آن ناحیه انجام شده بود) نشاندهنده کاربردی بودن کرایوسرجری در جراحیهایی است که طی آن تومور برداشته میشود (تومور ابلیشن). در روز ۲۸ پس از جراحی براثر نکروز تدریجی و از بین رفتن قطب خلفی کلیه، کلیه شبیه به یک سیب گاز زده شده بود و نتایج حاصل از تغییرات ابعاد کلیه (کودال کورتکس و طول کلیه) نشاندهنده نکروز قطب خلفی کلیه بود که درنهایت باعث کوچک شدن کلیه گردید.
نتیجهگیری: مطالعه سونوگرافیک روند آسیب و التیام کلیه نشان میدهد کرایوسرجری علاوه بر تومور ابلیشن، قابلیت برداشت بافتهای پیرامونی (پارشیال نفرکتومی) را نیز خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سرطان اورولوژیک دریافت: 1401/11/16 | پذیرش: 1402/4/9 | انتشار: 1401/12/10