Ghahestani S M, Ahmadi A, Pashazadeh F, Lotfi B. Validity and Reliability of the Persian Version of Hypospadias Objective Penile Evaluation (HOPE) Questionnaire. J Res Urol 2022; 6 (1) :15-20
URL:
http://urology.umsha.ac.ir/article-1-103-fa.html
1- گروه ارولوژی، مرکز طبی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران،
2- دانشجوی پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران،
3- مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران،
4- مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، lotfib@tbzmed.ac.ir
چکیده: (1942 مشاهده)
سابقه و هدف: جراحی هیپوسپادیاز یکی از شایعترین جراحیهای اطفال است. با توجه به روشهای بسیار زیاد درمان هیپوسپادیاز، ارزیابی نتایج درمان همواره یکی از موارد چالشبرانگیز هیپوسپادیاز بوده است. درنتیجه برای کاهش میزان اختلاف در گزارش نتایج جراحیهای هیپوسپادیاز پرسشنامههای متعددی طراحی شده که یکی از رایجترین آنها در جهان پرسشنامه فارسی «ارزیابی عینی آلت در هیپوسپادیاز» (HOPE) است. با توجه به اینکه ترجمه فارسی پرسشنامه «ارزیابی عینی آلت در هیپوسپادیاز » صورت نگرفته و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار نگرفته است مطالعه حاضر با هدف فوق صورت پذیرفتهاست.
مواد و روشها: در مطالعه مقطعی حاضر، ابتدا پرسشنامه «ارزیابی عینی آلت در هیپوسپادیاز» توسط دو ارولوژیست و یک کارشناس زبان انگلیسی آشنا با مفاهیم پزشکی طبق روش ترجمه Backward-Forward به زبان فارسی و سپس دوباره به زبان انگلیسی ترجمه گردید و در نهایت، پرسشنامه برگردان شده است. پس از ارسال به متخصصین حوزه و مقایسه با پرسشنامه اصلی، ازنظر کیفیت ترجمه و محتوا، رفع ایرادات آن نهایی گردید. سپس جهت بررسی روایی صوری و محتوایی، پرسشنامه به هشت متخصص ارسال گردید و شاخصهای روایی محتوا و نسبت روایی محتوای آن محاسبه گردید. همچنین بهمنظور بررسی پایایی-ثبات بازآزمایی، دو پرسشنامه شامل تصاویرِ پس از جراحی هیپوسپادیاز، 42 بیمار به هشت متخصص اطفال و ارولوژی و جراحی اطفال جهت تعیین امتیاز در فاصله زمانی یک هفته تحویل گردید. درپایان جهت تحلیل نتایج از روش آزمون- بازآزمون (Test-Retest) و نرمافزار SPSS 23 استفاده شد و شاخص همبستگی درون ردهای Intraclass Correlation Coefficient (ICC) و فاصله اطمینان آن، بین نمرات بهدستآمده از دوبار پاسخگویی به ابزار برای هر فاکتور و کل پرسشنامه محاسبه گردید. بهمنظور تعیین همسانی درونی Internal Consistency Reliability ضریب آلفای کرون باخ Cronbach Coefficient Alpha برای هر فاکتور و کل پرسشنامه محاسبه گردید.
یافتهها: بر اساس نتایج بهدستآمده، میزان روایی محتوایی پرسشنامه ترجمهشده فارسی «ارزیابی عینی آلت در هیپوسپادیاز» با شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوای یک، بالا بود و میزان پایایی درون ردهای برای پرسشنامه ترجمهشده به زبان فارسی HOPE عدد 0.89 به دست آمد که نشاندهنده میزان پایایی بالای این پرسشنامه به زبان فارسی است. همچنین سازگاری درونی امتیاز HOPE به زبان فارسی با ضریب کرون باخ آلفا 0.98 به دست آمد.
نتیجهگیری: روایی و پایایی مناسب سیستم امتیازدهی HOPE به زبان فارسی، استفاده از آن را بهعنوان یک معیار عینی استاندارد جهت ارزیابی نتیجه ظاهری جراحی هیپوسپادیاز تأیید میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارولوژی کودکان دریافت: 1401/3/10 | پذیرش: 1402/3/9 | انتشار: 1401/6/10