دوره 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1401 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 14-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Almasi J, Ghodrati F. Effect of Eight-week Aerobic Exercise on Dialysis Adequacy of Patients Undergoing Hemodialysis Treatment. J Res Urol 2022; 6 (1) :8-14
الماسی جواد، قدرتی فهیمه. تأثیر هشت هفته تمرین هوازی بر میزان کفایت دیالیز بیماران تحت درمان با همودیالیز. مجله تحقیقات در ارولوژی. 1401; 6 (1) :8-14

1- استادیار گروه تربیت بدنی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، almasi.javad@yahoo.com
2- دانش‌آموخته‌ی فیزیولوژی ورزشی، همدان، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، ایران
سابقه و هدف: نارسایی مزمن کلیه اختلالی پیش‌رونده و برگشت­ناپذیر است که باعث ازدست‌رفتن کلیه­­ها و تجمع سموم مختلف در بدن می‌شود. درمان قطعی این بیماری پیوند کلیه و متداول­ترین روش درمان همودیالیز است. تحقیقاتی در زمینه‌ی اثربخشی تمرینات ورزشی هوازی و بی­هوازی بر افزایش سطح کفایت دیالیز، پیشگیری از آنمی، کنترل فشار خون و کاهش عوارض همودیالیز انجام شده که شواهد  حاصل دال بر بهبود وضعیت بیماران تحت درمان با همودیالیز است. این مطالعه به‌منظور تعیین اثر تمرین هوازی بر میزان کفایت دیالیز بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی شاهددار روی 20 نفر از بیماران ESRD که به بیمارستان شهید بهشتی همدان مراجعه کرده بودند، در سال 1401 انجام شد. آزمودنی‌ها به‌طور تصادفی به دو گروه شاهد و تجربی تقسیم شدند. 24 ساعت قبل از شروع اولین جلسه‌ی تمرینی، اولین نمونه‌خون از آن‌ها گرفته شد. تمرینات هوازی به‌مدت 24 جلسه در طول هشت هفته برگزار شد.
یافته‌ها: کیفیت دیالیز بیماران گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل بعد از هشت هفته تمرینات هوازی  افزایش معناداری پیدا کرد ((p<0.05.
نتیجه‌گیری: تمرین هوازی به بهبود کیفیت دیالیز و سطح غلطت فسفر و پتاسیم بیماران کلیوی منجر شد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: اورولوژی ترمیمی
دریافت: 1402/3/8 | پذیرش: 1402/4/2 | انتشار: 1401/6/10