1- مرکز تحقیقات توسعهی اجتماعی و ارتقای سلامت، پژوهشکدهی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران،
3- واحد توسعهی تحقیقات بالینی بیمارستان معتضدی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان معتضدی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
4- واحد توسعهی تحقیقات بالینی بیمارستان معتضدی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، f_jalilian@yahoo.com
چکیده: (578 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از راهکارهای مهم توصیهشده بهمنظور پیشگیری از عود سنگ کلیه، مصرف آب به اندازهی کافی (2 تا 5.5 لیتر در روز) است که میتواند در حدود 50 تا 60 درصد مؤثر باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل شناختی مؤثر بر مصرف آب در میان بیماران مبتلا به سنگ کلیه مبتنی بر الگوی پرسید بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر مطالعهای توصیفیتحلیلی با نمونهگیری دردسترس از میان 214 نفر از بیماران مبتلا به سنگ کلیهی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا (ع) واقع در شهر کرمانشاه بود. ابزار سنجشْ پرسشنامهی کتبی مبتنی بر مرحلهی ارزیابی آموزشی و بومشناختی اجتماعی الگوی پرسید بود. دادهها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون t مستقل دوگروهی، همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک) در نرمافزار SPSS ویرایش 16 تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: دامنهی سن بیماران 17 تا 73 با میانگین 14.01±46.60 سال بود. 13 درصد از بیماران مصرف بیش از دو لیتر آب در روز را گزارش کردند. خودکارآمدی درکشده (1.313=OR) و موانع درکشده (0.715=OR) پیشبینیکنندههای قویتری برای مصرف بیش از دو لیتر آب در روز بودند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد توجه به ارتقای خودکارآمدی و همچنین، کاهش موانع درکشدهی بیماران در خصوص مصرف آب در توسعهی برنامههای آموزشی میتواند نتایج سودمندی را در راستای ارتقای مصرف آب و بهتبع آن، پیشگیری و کاهش عود سنگ کلیه به دنبال داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اورولوژی ترمیمی دریافت: 1402/6/20 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/6/10